How to plan your bathroom 

PLANERA DITT NYA BADRUM 

Badrummet är en viktig del av ditt hem. Det är det första rummet som du går in i på morgonen och det sista rummet du befinner dig i innan du går och lägger dig på kvällen. Därför är det värt att lägga lite extra tid på att fundera över inredningen av ditt nya badrum. Att spendera några timmar med ett proffs är väl investerad tid. Tillsammans skapar ni ett badrum som är snyggt, funktionellt och säkert.

Vad kan jag göra?

När du bygger ett nytt badrum är möjligheterna i det närmaste oändliga. Kanske bygger du ett nytt hus och då kan du själv bestämma formen på ditt badrum. Kanske har du redan planerat ditt badrum och letar efter de rätta produkterna för just dig.

Bästa sättet att planera ett nytt badrum är att göra en ritning av rummet på till exempel rutat papper. På ritningen placerar du in dörrar, fönster och de största enheterna, exempelvis badkar och ett underskåp med tvättställ. Prova olika lösningar tills du är nöjd. 

 

Kvadratmeter med funktion

Ju mindre ditt badrum är, desto viktigare blir inredningen. Med rätt möbler och idéer kan även den minsta yta förvandlas till ett funktionellt badrum. Har du alltid drömt om ett badkar? Komplettera med en badkarsskärm så sparar du utrymme. Då behöver du inte någon separat duschhörna och kan låta dina drömmar bli verklighet utan att göra avkall på det praktiska.

Kalla in proffsen

Du kan göra mycket av det förberedande arbetet själv, men du måste låta behöriga fackmän göra exempelvis elinstallationer och rördragningar. Det är viktigt också när det gäller fuktspärrar och golvfall. Ett väldesignat och välbyggt badrum har du glädje av i många år. Se till att det blir precis så som du vill ha det. 

Hur du ska planera din badrumsrenovering

Det första du behöver göra är att bestämma om du bara behöver byta ut den gamla toaletten och möblerna eller om du vill hitta nya lösningar för ditt badrum.

- Har familjens behov förändrats?
- Vill du installera en vägghängd WC?
- Behöver du ett extra tvättställ?
- Vill du ha ett badkar eller enbart en duschlösning? 

Börja skissa

Du ska börja precis som om du skulle bygga ett nytt badrum. Gör en ritning av rummet på ett rutat papper. Markera var dörrar, fönster och rördragningar finns. De befintliga rören bestämmer ofta var duschen och toaletten ska placeras, medan du har större frihet när det gäller resten av inredningen. Hur mycket förändringar du kan göra beror på hur du bor. Om du bor i ett hus kan du kanske förändra allt, men det kommer så klart att bli dyrare eftersom du kommer att behöva mer proffshjälp.

 

SAKER ATT TÄNKA PÅ

Håll din budget

Det är viktigt att bestämma sina ekonomiska ramar redan från start. Hur mycket är du villig att investera i ditt badrum? Det är svårt att räkna ut en exakt summa eftersom du inte känner till alla kostnader från början, men du kan göra en uppskattning och lägga till lite extra för att vara på säkra sidan. Ofta dyker det upp några oförutsägbara kostnader under renoveringen. Priset beror också på om du gör delar av jobbet själv eller om du överlåter det på fackmän. 

Vad gillar du?

Om du har svårt att bestämma dig för vilken atmosfär du vill skapa i dtt nya badrum, kan du prova att klippa ut inspirationsbilder från inredningstidningar och skapa ett så kallat moodboard. Det finns också många appar och hemsidor där du kan hitta inspiration. Titta närmare på bilderna som du har samlat ihop för att se vad det är du gillar - om det finns en röd tråd. Är det färgen på väggar eller golv, belysningen, möbelmaterialet eller designen på badkar eller duschkabin? 

Leta på nätet för att hitta inspiration och besök utställningar för att se och känna på produkter så att du är säker på att de motsvarar dina förväntningar.